Monday, June 28, 2010

CARRILHO DA GRAÇA + GAP - ARCHEOLOGICAL AREA


JLCG arquitectos (João Luís Carrilho da Graça) + Global Arquitectura Paisagista (João Gomes da Silva) - Archeological Area at São Jorge Castle, Lisbon, Portugal

A discontinuous corten steel wall defines a site of work, and leaves a perimetric walkway next to the castle walls, the final limit of the plot.
Inside of the corten boundary a white shelter, elevated from the ground, houses the ruins. Like a reinterpretation of the old construction the new white box follows the antiques lines of the walls, but not touches them. Between the building and the ruins there is a long gap which allows to see the different textures and finishes of both constructions

*WINNER OF THE PIRANESI PRIX DE ROME 2010 PRIZE


/// click to SEE and DOWNLOAD the pdf / JLCG arquitectos (João Luís Carrilho da Graça) + Global Arquitectura Paisagista (João Gomes da Silva) - Archeological Area at São Jorge Castle



View of the white new building emerging from the ruins zone


New building east façade


Simple forms define the new constructions, while ruins and castle wall are complex and textured


South façade of the white shelter that houses the ruins, at night


Interior view showing the shelter and the ruin like to different things coming together in the same space